Het FEI-dressuurcomité experimenteerde vandaag bij de FN in Warendorf met enkele varianten op de beoordeling van de Kür op muziek. Een door FEI-jurylid Katrina Wüst ontwikkeld systeem, waarbij de choreografie van tevoren vaststaat en de moeilijkheidsgraad op een inzichtelijke wijze (en deels geautomatiseerd) wordt berekend, kreeg veel bijval van de juryleden en betrokken partijen zoals de International Dressage Riders Club.
Doel: objectiviteit en transparantie
Katrina Wüst is voorzitter van een FEI-werkgroep die streeft naar een objectievere en transparantere beoordeling van de Kür op muziek. Het Duitse jurylid heeft samen met Grand Prix-ruiter en informatica-deskundige Daniel Göhlen een digitaal programma ontwikkeld, waarbij de ruiter zelf uit de voorgeschreven onderdelen een choreografie kan samenstellen. Daarbij staat op grond van een catalogus van oefeningen, overgangen en combinaties van tevoren vast wat de hoogst haalbare moeilijkheidsgraad van de betreffende Kür is. De door de ruiter samengestelde Kür is in het voorstel van Wüst niet alleen bekend bij de juryleden, maar ook bij het publiek en de commentatoren.
De zwaarte van de oefeningen telt automatisch door in het coëfficiënt waarmee – bij een geslaagd resultaat – extra punten worden verdiend. Maar de ruiter kan in het systeem-Wüst ook aangeven wat hij een moeilijke opeenvolging van bewegingen vindt. Het is aan de juryleden om op het geautomatiseerde protocol aan te geven of in de uitvoering van deze opeenvolging de moeilijkheidsgraad is gehaald.
‘Grote stap voorwaarts’
Wim Ernes, aanwezig in zijn hoedanigheid als voormalig lid van de werkgroep Wüst: ‘Een pirouette na de uitgestrekte galop is moeilijk, maar niet als je maar drie galopsprongen wat groter hebt gemaakt, meteen weer verzamelt en een poosje later nog eens een pirouette laat zien.’
Het systeem werkt volautomatisch met bonus- en aftrekpunten bij de risico-onderdelen. Het enige dat juryleden moeten doen is kijken naar de uitvoering van bepaalde moeilijke opeenvolgingen en afvinken of iets wel of niet als vergroting van de moeilijkheidsgraad aangemerkt kan worden. ‘Ik vind het een grote stap voorwaarts’, aldus Ernes. ‘Het systeem ondersteunt het jurylid.’
‘Dit is een geweldige verbetering’, vond ook Stephen Clarke, de FEI Dressage Judge General, na afloop. ‘Dit systeem brengt transparantie en betrokkenheid. Het verbaast me hoe robuust het nieuwe systeem al is. We hoeven eigenlijk alleen maar naar de verfijningen te kijken.’
‘Uitproberen op Indoor Brabant’
Volgens Frank Kemperman, de voorzitter van het FEI-dressuurcomité, is het systeem van Katrina Wüst degelijk genoeg om het op enkele grote concoursen in pilot-vorm uit te proberen. ‘Dat zou bijvoorbeeld in de CDI-groep van Indoor Brabant kunnen’, aldus een enthousiaste Kemperman.
In het ochtendprogramma werd ook geëxperimenteerd met het geven van punten achter de komma en met een gezamenlijke beoordeling van de Kür op muziek. In dit laatste experiment beoordeelde één jurylid de technische kant van de proef en nam het andere jurylid de artistieke onderdelen voor zijn rekening. De twee juryleden zaten samen in een hok en konden met elkaar overleggen.
Bij alle experimenten traden dubbele sets juryleden op, zodat een vergelijk gemaakt kan worden met de gebruikelijke jurering. De FN had voor twaalf Grand Prix-combinaties uit het Duitse Perspektiven- en B-kader gezorgd. De resultaten worden morgen in een besloten sessie van FEI-betrokkenen geëvalueerd.
Bron: Horses