Gisteren werd in Warendorf een (voorproefje van een) nieuw beoordelingssysteem voor de kür op muziek getest. Het systeem werd enthousiast ontvangen door de aanwezige juryleden en dressuurruiters. Hoefslag sprak met de voorzitter van het FEI-dressuurcomité, Frank Kemperman.
U bent een tevreden mens?
Voor nu ben ik zeker positief gestemd. Het doel – het ontwikkelen van een transparant en objectief beoordelingssysteem voor de kür – lijkt in elk geval haalbaar.
De ruiter moet van tevoren doorgeven wat hij gaat rijden. Klinkt ingewikkeld?
Nee, integendeel! Er komt een app met behulp waarvan de ruiter precies kan aangeven wanneer welke oefening in zijn proef plaatsvindt. Die oefeningen zijn allemaal voorgeprogrammeerd. Het is zelfs zo dat er op het allerlaatste moment nog iets veranderd kan worden, mochten er wijzigingen hebben plaatsgevonden in een aantal lijnen of onderdelen van de kür. Het mooie is dat het publiek ook meteen mee kan kijken wat er gereden wordt.
Er wordt vaak gesproken over de beoordeling bij het turnen. Is dit systeem daarmee te vergelijken?
Zeker. Zoals de jury én het publiek van tevoren al wisten dat Epke Zonderland drie keer achterelkaar een vluchtelement in zijn olympische rekstokoefening had, zo zal nu ook iedereen ervan op de hoogte zijn wat een ruiter aan technische oefeningen in zijn kür zal laten zien.
Gaat het dan ook nog zover komen dat de hoogste en laagste score geschrapt wordt, zoals bij turnen het geval is?
Dat is een heel andere kwestie en staat los van het systeem dat nu getest is. Er is uitgebreid onderzocht of het verschil zou maken als we de hoogste en laagste beoordeling zouden weglaten. Dat heeft nog nooit verschil gemaakt, op één keer na.
Toch gebeurt er veel op jurygebied.
Veranderingen gaan over het algemeen zeer langzaam, maar ik vind dat bijvoorbeeld de overgang van vijf naar zeven jury’s geruisloos gegaan is en ook de invoering van een Judges Supervisory Panel (overkoepelende jury die de protocollen controleert en (zeer) afwijkende cijfers kan aanpassen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de scores van Hans Peter Minderhoud op het EK in Herning, red.) soepel verlopen is en als we vandaag besluiten dat hun takenpakket moet aangepast, dan kan dat bij wijze van spreken morgen al ten uitvoer worden gebracht.
Wanneer wordt er voor het eerst gereden met het nieuwe systeem?
Wat mij betreft is een pilot op Indoor Brabant een optie. Ik wil altijd snel als ik ergens enthousiast over ben en er iets in zie. Dus misschien ben ik te optimistisch. Er moet natuurlijk nog wel een en ander gebeuren op technisch gebied; dan heb ik het over het doorontwikkelen van de software.
En op een kampioenschap?
Daar kan ik op dit moment nog niks over zeggen. De WEG komen zeker te vroeg. Het is de vraag op welk niveau het systeem kan worden doorgevoerd, wordt dat nationaal, internationaal, op een Olympische Spelen… dat zullen we pas weten als het programma klaar is, inclusief tests en evaluatie.
Bron: Hoefslag